torsdag 12 november 2015

The cruel cut

Det här kommer att bli ett väldigt svårt blogginlägg att skriva. Det här är inte något man pratar med andra människor om.
Men igår kväll såg jag en dokumentär som for rakt in i mitt hjärta, och gav mig ett obehag i hela kroppen. Och även om denna text kommer att vara hemsk att läsa, så sluta inte. Det här är viktig information att dela vidare, och genom information så kan man nå ut till andra och kanske få ett stopp på det här.

Könsstympning av kvinnor. 
Varje år blir över 2 miljoner flickor i åldern 3-15 könsstympade. Det här har pågått i över 2000 år.

Kvinnlig könsstympning klassificeras i olika grupper. De tre första är de vanligaste. OBS! Ha i åtanke att dessa könsstympningar sällan sker på sjukhus i sterila miljöer med tillgång till bedövning. Det här sker vanligtvis med hjälp av ett rakblad, glasskärvor eller fickknivar.
I. Delvis eller totalt borttagande av klitoris.
II. Delvis eller totalt borttagande av klitoris och de inre blygdläpparna. Med eller utan borttagande av de yttre blygdläpparna.
III. Alla yttre delar, klitoris och blygdläpparna, skärs bort. Sedan syr man ihop all hud så att det längst mot anus lämnar ett litet hål där urin och mensblod kan rinna ut.
IV. Där man bränner, skär och skrapar bort vävnad eller för in frätande ämnen och örter in i vaginan för att göra den trängre.

Ritade bilder är kanske lättare att se på. Sen hur det är tänkt att en kvinna ska med typ III kunna urinera, menstruera, ha sex och föda barn är helt ofattbart.

Kvinnlig könsstympning förekommer i kristna, muslimska och judiska kretser. Men varken i bibeln, koranen eller tanakhen finns det någon text som uppmuntrar kvinnor att låta få sitt könsorgan stympade, så vad beror det här på?

- Det ska göra kvinnan ren, hålla henne borta från sex före äktenskap och är helt enkelt ett sätt att kontrollera en kvinnas sexualitet.
- För att dottern ska kunna bli bortgift.
- Ta bort njutningen av samlag.
- En rit för att välkomna flickan till att bli en kvinna och till vuxenvärlden.
- I vissa grupper är man rädd att klitoris ska börja växa och hänga.
- På grund av okunskap, information och det här är en sån inpräntad tradition där människor tror att det här påverkat ens kvinnas värde.
- Eftersom det här har pågått så pass länge så är det här något som människorna tror att "det är så här det ska vara".

Även om största delen genomgår denna procedur, så finns det de mammor som ljuger om att de låtit könsstympa sitt barn. Varför ljuger de om det? Jo, för de kvinnor som inte blir könsstympade blir utstötta av samhället.

Vad händer efter en könsstympning? Skador på urinröret, blodförgiftning, infertilitet och sterilitet, anemi, benbrott (efter att flickan hållits fast), samlagssmärtor, cystor, stockning av menstruationsblod i vaginan, HIV, Hepatit B och C, kroniska infektioner och dödsfall. Och det här är bara en liten del av de följder kvinnlig könsstympning för med sig.

Det vanligaste verktyget. Bild härifrån.

På 1990-talet kom de första flyktingarna till Finland från de länder där kvinnlig könsstympning pågår. Då skulle jag förstå att det var svårt att förstå eller möta de kvinnliga flyktingarna som upplevt kvinnlig könsstympning, men idag borde vi ha mer information tycker jag.
När jag ser efter i finska lagen kan jag inte se någonstans en lagtext där det klart och tydligt står att det är förbjudet med kvinnlig könsstympning. (och finns en sån lag i Finland, länka den till mig). Det jag kan se är att det räknas som misshandel.

Även om det kanske inte är dokumenterat nåt fall av kvinnlig könsstympning, så pågår det än idag. Folk som bor i Europa kan resa till utlandet dit det fortfarande är accepterat och lagligt, och det kommer det att vara så länge det finns okunskap om detta.
Det här är diskriminerande, förjävligt och kränker de mänskliga rättigheterna. Det är angrepp på kvinnornas integritet och värdighet och är barnmisshandel.

Och vi måste öppna våra ögon.

Se denna dokumentär om läget i England. England är inte så långt ifrån oss och det är just den här dokumentären som skärrade mig och fick mig att vilja läsa mig mer in på ämnet och skriva detta blogginlägg. Det är tyvärr inte hela dokumentären, men det viktigaste finns med.

5 kommentarer :

 1. oacceptabelt! upplys upplys upplys!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och det är just därför jag ville skriva detta blogginlägg. Det här är nog något som många vet av, men blundar för.

   Radera
 2. Fick sånt himla obehag av att läsa det här ... men samtidigt - så himla bra att du tar tag i och skriver! Folk måste ju få veta , för att det ska bli någon ändring, som du skriver. Så sjukt att sånt här faktiskt händer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det ar ju inte det roligaste att skriva om, men det är ett viktigt ämne. En lagändring som klart och tydligt uttrycker sig att könsstympning av kvinnor skulle förbjudas i finland, skulle ju inte bota något som pågår i ett annat land. Men ökad kunskap om ämnet skadar ingen. Hoppas verkligen att det blir en ändring på detta i framtiden och det som bor i de länder där detta pågår får hjälp och information.

   Radera
 3. Verkligen obehagligt och hemskt.... :( Nog för att jag vetat hur omskärelse går till, men jag har aldrig förut sett bilder på hur det faktiskt ser ut efteråt vad gäller typ III.... :(

  SvaraRadera