söndag 17 maj 2015

Vad är hälsa?

Enligt WHOS's definition så är hälsa:

"Ett tillstånd av fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och 
inte enbart frånvaro av sjukdom och handikapp."

Med den definitionen så kan man ju tycka att det är väldigt svårt att uppnå hälsa. Och vad är hälsa? Överallt i sociala medier, nyhetssidor och tidningar får man läsa och se om olika tips om hur man skall må och uppnå hälsa och skönhet. Man ska äta på ett visst sätt och det ska vara det enda och hälsosammaste sättet är äta på. Man upplyfter och hyllar "dadbod" där det är helt okej och nästan sexigt med en ölmage och orakad kropp (speciellt om det är Leonardo DiCaprio's kropp), medan då kvinnorna hamnar på sidan om och ska helst ha svettat och bantat bort mammakroppen 3 veckor efter förlossningen. "Man känner sig inte som sig själv" innan man har uppnått en viss siffra på vågen. Man ska helt se ut på ett visst sätt och ha specifik mage, bröst, rumpa, lår och utan gropar eller bristningar. Och kan folk ens se skillnad på äkta bröst eller silikoninlägg nuförtiden?

Hälsa för många kan vara att ge järnet dygnet runt i 120%, och ju mer man arbetar desto duktigare är man. "Sova kan man göra i graven" och helst ska man hållas frisk i ett decennium för att visa att man är en stålmänniska. Förr fanns det inget som hette utmattning eller utbränd. Inte för att det inte fanns, för det gjorde det, men för att man bara skulle bita ihop. Idag vet vi bättre och har mer förståelse. Hoppas jag.

Sen när det kommer till det sociala och psykiska så är det väldigt svårt om man ska ha den här stressen på sig att vara på ett speciellt sätt. Man blir ju till sist trött av att ge för mycket eller vara något annat än det man innerst inne är. Och det är ett faktum att ju äldre man blir så ändras också det sociala. Om man bara ser till mig själv så umgås jag inte med samma människor som jag gjorde när jag var 14. Vänner flyttar bort för att studera och arbeta. Jag flyttade. Man hittar nya och andra intressen, eller skaffar familj som tar upp en stor del av tiden. Och så har vi ju sociala medier som underlättar att man behöver inte umgås för att på riktigt umgås. 

Kan vi uppnå hälsa med dagens ideal och det faktum att många aldrig blir riktigt nöjda?

Jag tror att det är mycket till vår egen inställning. Jag vill uppfatta mig ha hälsa. Även om jag kan vara förkyld ibland (verkar inte ha en kropp som får feber så ofta längre). Det faktum att jag har celiaki, underproduktion av sköldkörteln och psoriasis under behandling, så ser jag inte som ett hinder för hälsa. Eller något jag "lider" av. Även om jag kan vara trött, för face it. Det vore underligt om man aldrig någonsin var trött, så har jag hälsa. 

Hälsa för mig är att jag innerst inne mår bra. Min inställning till livet och det faktum att jag vet att makten ligger hos mig själv. Det kommer alltid att finnas ideal och sätt man skall se ut och vara på, men jag önskar att fler kommer att hitta det som funkar för dem. En enda sak kan inte passa för alla, och man måste hitta det som funkar för en själv.  Att fler kommer att hitta sätt som gör att de kan klara av vardagen utan ångest och stress, och fullt ut njuta av sig själva, sin kropp och sitt liv.

Och egentligen vet jag inte vart jag vill komma med det här blogginlägget, förutom det att jag vill och önskar att alla skulle få må bra. Utan att må dåligt fysiskt, psykiskt och socialt. Men livet drabbar oss alla, och när det gör det vill jag att människor ska hitta en styrka hos sig själva för att kunna njuta av nuet och se en ljus framtid. 


2 kommentarer :

  1. För mig är hälsa helt enkelt att man största delen av tiden mår bra mentalt och fysiskt :) Mår man dåligt oftare än man mår bra, är ens hälsa inte i skick enligt mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jepp! :) Men många tror att allt ska vara en dans på rosor också och att man hela tiden ska vara så hurtig och glad, att ens psykiska hälsa kan dras ned då också. Balans är a och o. :)

      Radera