fredag 29 maj 2015

Crème Brûlée

Igår var det kärlekens födelsedag och när det kom till maten så blev det en favorit i repris i år igen. Middag på restaurang och efterrätten hemma. Jag hade i år igen lagat Crèmee Brûlée, fast lite kalornisnålare.

Bara namnet låter ju som att det skulle vara en svår dessert, men det är inte så knepigt.

Crèmee Brûlée
Ingredienser:
3,3 dl grädde
1 ekologisk vaniljstång
1 dl mjölk
4 äggulor
½ dl canderel eller annat sötningsmedel (och lite till för smakens skull)
jordgubbar 

Garnering:
Ekologiskt rörsocker (fint)
Jordgubbar
Mörk choklad

Lägg ugnen på 190 grader. Skär vaniljstången och lägg fröna tillsammans med grädden och mjölken i en kastrull. Värm upp och rör om till värmpunkten, men det skall inte koka. Vispa äggulorna och sötningsmedlet. Vispa sen försiktigt ner mjölk- / gräddblandningen tillsammans med socker- äggblandningen. 

Skär jordgubbarna i fina skivor och lägg i serveringskoppar. Fyll sedan kopparna med blandningen och lägg i vattenbad (ungefär till mitten av kopparna) längst ner i ugnen.
Tiden vågar jag inte skriva ut eftersom det beror på storleken på kopparna och ugnen. Mina hade jag ungefär i 1 h och när använde mig av ett termostat. När graderna började visa närmare 80 grader och var lite "halvdallriga" så var de klara. Lät dem sedan svalna innan de fick vara i kylskåpet tills serveringen (de bli mer fasta när de varit i kylskåpet)

Lägg choklad i vattenbad. Spritsa ränder och var lite konstnärlig. Låt sedan choklad-konstverken vara i frysen och ta fram till serveringen. Resten av chokladen kan du doppa jordubbar i, gott!

Strö rörsocker som ett täcke över desserten och bränn med gasolbrännare. Det blir en gott skal. Pynta med chokladkonstverken och jordgubbarna, och det ser ut som en efterrätt från tv som smakar himmelskt gott! :) Bon appétit! 

Årets Crèmee Brûlée. 


4 kommentarer :

 1. Oj... namnam, ingen dålig födelsedagsefterrätt! Tack för receptet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog en favorit! Varsågod och lycka till! :)

   Radera
  2. janå, nu blev det äntligen av... lite annorlunda, men ändå :) ska bli intressant att se i kväll hur den smakar! Jag missade det där med "längst ner i ugnen", fast det kan hända att det inte spelar så stor roll i vår lilla ugn vid villan... den blev lite onödigt mörk ovanpå. Vi har inte heller portionsformar här, så jag använde en stor ugnsform och så är jag för lat för att spritsa chokladen... men hursomhelst hoppas jag att den smakar! Jag berättar sen hur det blev...

   Radera
  3. Spännande! Hoppas att den blev god! :)

   Radera