måndag 20 april 2015

Om jag vore en politiker

Igår var det valdag och jag röstade för första gången i mitt liv. Första gången jag fick hem en lapp där det informerades om att jag hade rösträtt och att det stundade val, så kastade jag den bara i soporna. Då tyckte jag bara politik var "blää" och "zzz". Men den senaste tiden, åren, så har jag fått mer och mer upp ögonen för politik och vad den faktiskt gör för landet. Dock höll det på att gå riktigt knasigt igår, för jag råkade göra "en Carro" och tappa bort min lapp om rätten till att rösta. (Blev sen informerad på facebook om att man tydligen kan rösta utan lappen också, så nästa gång det stundar val så kan jag gott vara mig själv och tappa bort lappen. Eller så lär jag mig bara att hålla koll på saker och ting.)

Det är faktiskt de här männen och kvinnorna som sitter och bestämmer viktiga saker i vårt land. Vilket gör mig lite frustrerad i vissa fall, eftersom jag också skulle vilja sitta där och säga "ja" eller "nej". Därför röstade jag i år. För att få en liten chans att säga mitt.

Jag gjorde valkompassen det här året och blev en Kristdemokrat blandad med Sannfinnländare.

Haha näää nu skojar jag nog med er.
Men valkompassen gjorde jag. Och jag tog den på största fulla allvar, vilket resulterade att efter att jag slopat bort alla kandidater i min valkrets som inte tyckte samma som mig, så lämnade det endast två karlar kvar.
Och jag röstade på han som jag tyckte verkade mest vettig, hjärtligt och mänsklig. Och som kommenterade fint om de saker jag också brinner för. Ekonomin (it's all about the money), vården, landsbygden och kärleken.

MEN. Nu tänker jag så här. Det var skitsvårt att rösta. Jag ville ju egentligen inte rösta på någon som tycker 72% samma som mig. Jag vill helst ha hen till 80% +. Helst av allt skulle jag sitta och säga ja och nej. Om jag vore en politiker.
Först och främst, jag är JA till ett mer jämlikt samhälle. Lika löner för samma arbete. Samma rättigheter och villkor. Ja för kärleken. För vem har rätten att bestämma vem man ska vara kär i?  Nej till kärnkraft. Ja till sol, vind och vatten. Ja för att alla ska ha rätt till vård. Nej till att det ska ta ännu längre för arbetslösa att få ersättning eller chans till att komma ut i arbetslivet. Nej till krig. Ja till svenskan! Ja för samarbete, men nej till att det skall betyda att man ska slå samman ännu fler kommuner. Och slår man samman så ska det inte heller betyda att fler vårdcentraler ska hänga löst och tröskeln till att söka vård ska bli ännu högre. Eller att annan service hänger på en lös tråd. Och ja till att vem som helst ska kunna livnära sig och göra det som hen tycker är roligt och brinner för. Så länge inte det skadar dem själv eller andra.

För sist och slutligen så är det ju vad kandidaterna står för som får mig att vilja rösta på dem. Inte om hen är man eller kvinna. Vilken hudfärg eller ögonfärg de har. Vad de klär sig i eller vem de är gifta med. För ser man endast till det yttre, än vad kandidaterna eller partiet faktiskt vill av landet, kan det bli ett riktigt sippat land.

Och så avslutar jag detta inlägg med att motsäga mig själv till att bara se till det yttre, för Carl Haglund var riktigt snärtig i sin utstyrsel igår.

Print screen av http://svenska.yle.fi/

4 kommentarer :

 1. Sannfinländarna vill alltså inte att man ska få gifta sig med vem som helst, och helst skulle de väl skicka oss finlandssvenskar till Sverige också... Kul att de blev det ANDRA STÖRSTA partiet -______- helt ofattbart att så många röstar på dem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev inte SF på tredje plats? SF och KD är de parti som är mest emot att folk ska få gifta sig med vem de vill. Men jo, det knepigt hur många det faktiskt är som röstar. Jag hoppas att det mest handlar om okunskap och revolt som gör att människor röstar utan att faktiskt tänka efter VAD det innebär för landet. Sen så är jag glad över att SFP gick på plus och det faktum att SF fick mindre röster (= -) än förra gången det var dags att rösta. :)

   Radera
  2. SF på andra, Samlingspartiet trea... http://svenska.yle.fi/artikel/2015/04/20/samlingspartiet-trea-efter-sannfinlandarna :/

   Radera
  3. Oj hohho... undrar vad jag har sett för siffror då? :O :(

   Radera