torsdag 9 april 2015

Carro ryter rejält ifrån och svarar till HBL's artikel och undersökning

Okej. Let's get serious. På facebook delade en av mina vänner en artikel av HBL där "var tredje våldtäkt begås av en utlänning". Mellan 2006 och 2009 dömdes 217 män för uppklarade våldtäkter. Av dem var 69 av utländsk ursprung och de flesta bosatta i Finland.

Det jag stör mig på är:
1. En av tre är utlänningar. Det betyder att majoriteten är finländare. Ändå lägger HBL störst vikt på att endast skriva om utlänningarna. Och spekulerar i varför det är utlänningar som våldtar. Min fråga är: VARFÖR får en människa för sig att skada en annan människa? Och OBS! I denna statistik de har fått fram är det fortfarande finländare som är majoriteten som våldtagit en kvinna.
2. Jag är (ursäkta mitt ordval men jag skriver det ändå) så jävla trött och förbannad på rasism och rasister. Att folk tror det är helt okej att påpeka någons hudfärg. Så trött på hur fördomsfulla och snabba folk är att kategorisera olika kulturer eller dra alla över en kam.
3. Det HBL glömmer att skriva om är att våldtäkt sker av en människa. Oftast inom fyra väggar. Av en man som kvinnan känner. Det kan vara en vän, partner eller bara någon hon är kär i.

Och varför skriver de inte mer om punkt nr. 3? Mer information skulle kanske minska känslan av skuld och skam för kvinnan, och fler våldtäkter skulle bli anmälda. För sist och slutligen är det mycket känslan av skam som sätter stopp, och en färdigt nedtryckt människa vågar sällan stå upp för sig själv och säga nej eller anmäla. För till sist tror en människa som har tappat tron om sig själv att hen förtjänar allt. Även det dåliga. Och det är så fel.

Vet ni vad. Sex ska vara något fint. Det ska vara ömsesidigt, frivilligt och på bådas villkor.
Och skulle olyckan vara framme och man blir skadad av en annan människa så är det lätt hänt att man tar på sig skulden. Speciellt eftersom det undersöks också om vad man har haft på sig eller hur mycket alkohol man har haft i kroppen.

DET ÄR ALDRIG KVINNANS FEL om hon har blivit våldtagen eller misshandlad. Känslan av skam och skuld borde inte vara kvinnans, för den borde helt och hållet ligga i mannens samvete. Men det gör det inte, tyvärr, och det tycker jag det borde bli en ändring på. Kanske hårdare straff eller kastrering skulle sitta fint.

Därför önskar jag att HBL och alla andra medier som "informerar" om denna nyhet tar och skriver en uppföljare om och till kvinnorna. Tipsar kvinnorna som på något sätt blivit skadade vad man som utsatt eller nära till en utsatt kan göra. Vem man vänder sig till, olika numror.. En överlevnadsguide i princip då man själv kanske inte klarar av att tänka på grund av trauma.

Våld mot kvinnor är olyckligtvis alldeles för vanligt, och hit hör inte bara sexuellt eller fysiskt våld, utan också psykiskt. Sen kan jag också tillägga att jag är förbannad på de också som ser kvinnor som ett objekt, tafsar eller tror det är helt okej att påpeka en kvinnas utseende eller klädstil. För det har ingen som helst betydelse om människan. Och det är människan man borde se till.

Tack. He va ba he ja hadd på hjärta.

Jag ville ha en bild till detta inlägg.
Och vilken blomma passar nu inte bättre än en chiliblomma?
Så liten och skör som till sist förvandlas till en stark och god frukt, med massor av hetta.

16 kommentarer :

 1. Svar
  1. Tack så mycket för kommentaren! :)

   Radera
 2. Jag blev också irriterad av den här artikeln, luktar väldigt mycket högerpopulism dessutom.. Man får ju intrycket av att MAJORITETEN av våldtäktsmännen inte är något att bekymra sig om, de är ju "bara" etniska finländare..? Som att det vore mysigare på nåt sätt och mindre farligt att bli våldtagen av en perusfinne jämfört med en med utländsk härkomst...??? Och om man verkligen fick reda på VARJE våldtäkt, även de som inte anmäls, skulle nog andelen bland invandrare minska rejält - för tror tyvärr att större delen av våldtäkterna som sker i hemmet och inom förhållanden/äktenskap aldrig anmäls... Och det är ju just dessa typer av våldtäkter som är VANLIGAST, det är ju inte direkt så att alla våldtäkter sker i nån gränd eller på nån fest.. Alltså suck med människor som inte kan tänka längre än så här..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, för sist och slutligen så handlar det ju inte om vem som har gjort det eller varifrån hen är. Det borde bli högre straff. Och den som på något sätt skadar en annan människa har ju klara problem och behöver hjälp på något sätt. Det räcker inte med att mannen får en böteslapp och kvinnan en liten slant för "sveda och värk". Båda parterna behöver få den hjälp de faktiskt behöver.
   Och jag tror också att om varje misshandel eller våldtäkt skulle anmälas, som just är inom förhållanden eller nära umgängeskretsar, så skulle antalet invandrade minska i statistiken.
   Tack för kommentaren!

   Radera
 3. Håller visserligen med dig, MEN du skriver: "En av tre är utlänningar. Det betyder att majoriteten är finländare." Detta påstående är helt felaktigt, med tanke på att utlänningarna utgör en minimal procent av hela befolkningen, men hela 33% av våldtäkterna. Majoriteten är alltså utlänningar, procentuellt sett (det enda vettiga sättet att se på det).

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det kommer till fallen av de dömda som våldtagit en kvinna så är majoriteten finländare. Så förstod jag det.

   Radera
  2. Men om utlänningarna begår 33% av våltäkterna i Finland så är de ju fortfarande i minoritet? Hur man kan man få 33% till att bli majoriteten av våldtäkterna? Om finländare begår resten av våldtäkterna, alltså 67%..

   Radera
  3. Sen ska vi minnas att det artikeln handlar om antalet FALL av våldtäkter, inte antalet personer som begått våldtäkt - alltså att en enda person lika gärna kan ha begått 5-10 av dessa våldtäkter t.ex. Det är alltså i ett fall av 3 som en utlänning begått brottet, det beyder inte automatiskt att det är olika utlänningar varje gång, alltså att 575 av 1 655 uppklarade våldtäkter har begåtts av 575 utlänningar.

   Förstås gäller ju denna princip finländare också. Men det är en bra retorik att använda om man vill få det att låta som att fler utlänningar är våldtäktsmän..?

   Aj, de va sen visst 34% de handla om, inte 33 som Anonym fick det till, om vi ska va riktigt exakta.

   Radera
  4. Men hur kan ni inte förstå? Om det finns 5 miljoner finländare och bara några hundra tusen(?) utlänningar i Finland, och det ändå är 33% utlänningar som står för våldtäktsbrotten, då är ju utlänningarna (obs, statistiskt sett) mer benägna att begå våldtäkter. Enkel matematik.

   Radera
  5. Ja men det har ju fortfarande inget med procentantalet att göra, nu snackar du ju om "majoritet i förhållandet till antalet", inte procentuellt sett som du påstod tidigare. TrettioFYRA procent anger dessutom andelen av våldtäkterna utförda av invandrare, inte hur många invandrare eller hur många procent av invandrarna i Finland som utfört våldtäkt (tänk på att en enskild person ensam kan ha utfört flera av dessa våldtäkter, män med taskig kvinnosyn kan väl våldta hur många gånger som helst). Men jo, om man räknar antalet invandrare i Finland i förhållande till antalet våldtäkter av invandrare och jämför med finländare så blir det lite andra resultat. Men ANTALET våldtäkter som begås begås fortfarande av huvudsakligen finländare, vilket är vad vi pratar om här. Det kan bli väldigt knasigt och fel om man uttrycker sig felaktigt vad gäller statistik. Förresten, enligt min uträkning (om vi utgår från att Finland har ca.200.000 invandrare) har 0,2% av invandrarna begått våldtäkt statistiskt sett - fast om vi utgår från att de många våldtäktsmän våldtar minst två gånger så borde procenttalet statistikt sätt vara ännu lägre än såhär.. Med denna logik låter inte invandrarna som värsta farliga monstren som media vill utmåla dem som :) Det är inte invandrarna som grupp som är problemet, utan de ENSTAKA galenpannorna som tycker det är helt ok att förstöra en annan människas liv..!! :(

   Radera
  6. Majoritet i förhållande till antalet då, jag menar bara att om du skulle möta varannan finländare och varannan invandrare på gatan är det större risk att det är en invandrare som våldtar dig. TrettioFYRA procent då, om det nu är viktigt, jag utgick ifrån 1/3, vilket betyder 33,33..%, vilket egentligen avrundas neråt till 33%. Antalet våldtäkter är såklart gjorda av finländare, men som sagt har vi ca 5 miljoner finnar och bara 200 000 invandrare i Finland! Man måste alltid jämföra med antalet, annars säger det ju ingenting!

   Om vi säger att det finns 5 miljoner finländare, varav ca hälften är män, har vi 2,5 miljoner finska män i Finland, och om vi kallt räknar med att hälften av 200 000 invandrare är män har vi kvar 100 000. Om man sedan använder ett påhittat antal våldtäkter, 1000, för att göra det hela lättare, och använder sig av statistiken som visar att 1/3 av våldtäkterna görs av invandrare, kan man snabbt räkna ut att EN finländare på TRETUSEN våldtar, medan EN invandrare på TREHUNDRA våldtar.

   Sen vill jag tillägga att jag är för invandring och jag tycker att invandringen har gett Finland jättemycket, men det går inte att tala emot de här siffrorna. Man måste ta itu med problemen där det behövs, jobba bättre med integrering och se till att invandrarna blir en del av samhället - istället för att tassa på tå runt problemet bara för att inte "låta rasistisk" eller i misstag såra någon.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. Störst risk är dock att våldtas i hemmet eller hemma hos någon man känner, hemskt men sant :( Det kanske inte alltid är lika fysiskt våldsamma sådana, men våldtäkt likväl.. Jo, det är integrering, information och dialog som behövs, inte artiklar som vinklas så att man får intrycket av att invandrare än en enda stor hög våldtäktsmän, det leder bara till främlingsfientlighet och exkludering, vilket troligtvis ökar brott.. :(

   Nu har jag förresten också vågat publicera ett inlägg med mina åsikter om artikeln, det hittas här --> http://marvelicious.blogg.se/2015/april/newsflash-majoriteten-av-valdtaktsman-i-finland-ar-finlandare.html#comment :)

   Radera