torsdag 4 april 2013

Våga sluta stressa

(Det här blir ett långt inlägg om stress, vad som händer i kroppen, mina egna erfarenheter och lite tips)

Det är en himla massa stress nuförtiden tycker jag, och "alla stressar" (drar alla över en kam fastän det finns de som är lugna som en filbunke), och det är ingen skillnad vad man gör, om man är ledig eller inte, eller bara sitter framför facebook.
Man får höra om positiv och negativ stress, och jag vill bara säga "NEJ NEJ NEJ".

Jag tror inte kroppen märker skillnad på positiv eller negativ stress. 

Vare sig du tror att din stress är positiv eller negativ, så reagerar kroppen på samma sätt: Nervsystemet aktiveras mer är normalt, binjurarna ökar sin utsöndring av stresshormonet och har du stressat tillräckligt så utsöndrar stressen kortisol som låser fast kroppen i högsta beredskap.
Ångest, depression, kallsvettningar, problem med blodtrycket och i mag- och tarmsystemet, sömnproblem, humöret, sexlusten minskar, immunförsvaret försämras, trött i kropp och själ m.m.

För nåt år sen så var jag med om en undersökning för att kolla upp binjurarna och kortisol-värdet. Fyra gånger under en dag så ska man till sjukhuset för att lämna ett test, och sen kollar de ens stresshormoner och om allt är som det ska.
Skrattade bara när läkaren berättade om undersökningen, och sa att det kan påverka ens värden när man ska till sjukhuset så mycket på en och samma dag.

Men nu vet jag att det är bara en själv som bestämmer om man blir stressad eller inte. 

Och vare sig om det har det gått så långt att man blir sjuk, eller bara märker att man har mycket stress i sitt liv, så är det viktigt att våga säga nej.
Våga hitta orsaken till att man känner sig stressad eller varför kroppen varnar en att något är fel.
Sluta stressa om morgonen (fastän man är "rädd" att komma försent till skola / arbete). Märker jag att jag blir lite sen om morgonen så istället för att stressa, höjer jag bara på volymen i bilen och sjunger med till Robbie Williams. Det lugnar mig.
Börja meditera eller hitta en hobby som får kroppen att bli lugn och glad, och
stressa inte för att du inte märker av en förändring med detsamma eller inte har kontroll över stressen dygnet runt. Man klarar av det, och märker en skillnad på hur kroppen och själen mår.


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar